top of page

Wat is liefdevolle aanwezigheid?


Creëer en geef een plek aan elkaar, waarin er échte ruimte ontstaat om te luisteren naar hoe de wereld er voor elkaar uitziet. Maak écht diepgaande verbinding, door diep empathisch te luisteren. Naar jezelf en naar elkaar.Een kopje thee met een oor

Het is net zoals een kopje thee met een oor aan. Als ik dat voor mij vasthou, pak ik dat meestal met mijn rechterhand vast. Iemand die dan recht voor mij zit, ziet dit kopje aan de linker kant. Alles in je leven wordt ingekleurd door je eigen ervaringen, je eigen beeld over de wereld. Heel vaak zitten we dus in een gesprek te praten over het oortje aan de linker kant versus dit aan de rechterkant. En dan, net dan geraakt de verbinding zoek. Zeker als het over écht moeilijke onderwerpen gaat. Zeker als het over pijn, verdriet, verlies, rouw gaat. Zoals een zwangerschapsverlies. Zoals een fertiliteitstraject die je leven ondersteboven brengt. Zoals een stempel van onvruchtbaarheid of liefst verminderd vruchtbaarheid die je krijgt.Jouw kant van het kopje

”Het maakt me zo verdrietig dat als ik praat over wat er in mij leeft, hoe het met mij gaat, dat ik hier allerlei onhandige reacties op krijg. Dan zwijg ik liever en wil ik eerst zelf voor een oplossing zorgen.”


Hoe liefdevol iemands intentie ook is écht luisteren naar de ander, zonder je haak er in te slaan, zonder vanuit enthusiasme ook iets te delen, zonder elkaar te inspireren … is iets wat velen niet echt kennen, niet echt mee opgegroeid zijn. Niet dat we niet enthousiast iets kunnen delen. Niet dat we onszelf niet helemaal mogen zijn. In tegendeel! En tegelijkertijd, kan het zó waardevol zijn, zó vervullend als iemand gewoon eens even aan jouw kant van het kopje komt kijken. Zonder te sympathiseren en alles te vergroten. Zonder alles te verkleinen, te minimaliseren. Zonder advies te geven. Gewoon aan die kant van het kopje komt kijken wat er in jou leeft, om gewoon bij jou aanwezig te zijn. Bij jou en jou eigen unieke verhaal, ervaring van het leven. Zonder dat iets moet veranderen. Zonder dat iets anders moet. Gewoon met liefde bij jou aanwezig is.


Waarom het niet lukt

Heel vaak loopt dat stroef. En lukt het ons niet zomaar om naar de andere kant van het kopje te kijken en lopen we vast in een polarisering en ideëenstrijd. Net als jou kant van het kopje thee vol barsten en breuken zit, die je al dan niet ziet, wil zien of laten zien, kan het net erg lastig zijn om ook naar de andere kant van de tas thee te gaan kijken. Op dat moment kan het zijn dat je écht iemand nodig hebt die langs jou kant van de tas thee komt kijken op je eigen tempo. Voordat jij opnieuw naar de andere kant van de tas thee kan komen kijken.


Onhandige reactiepatronen

Er bestaan heel veel reactiepatronen die niet zo handig zijn. Ik deel hier graag hoe ik het zie, wat voor mij echt geen handige reacties zijn. Misschien kun je dit delen met je omgeving hoe je wil dat anderen zouden reageren of wat niet echt ondersteunend werkt. En wie weet veranderd dit ook iets hoe jij naar anderen reageert.


Bij elk voorbeeld kun je deze vragen erbij nemen. ”Wat doet dit met je? Welke gedachten krijg je? Welke reacties geeft je lichaam? En hoe zou je willen dat ze reageren?” Alles is ok. Observeer dit bij jezelf en schrijf bijvoorbeeld op wat wel erg fijn zou werken.

  • Wat als jij je diepste van je hart blootlegt en je erg verdrietig bent na de zoveelste mislukte zwangerschapspoging en de ander geeft je allerei adviezen en tips. vb “Ik denk dat je eens op reis moet gaan en ontspannen” Wat is jou reactie? Wil je dan het liefst in opstand komen of weglopen en zeggen nee laat mij gerust of zeg je “ja maar”, of misschien moet ik dat eens proberen.. Of misschien blokkeer je helemaal.. Liefdevolle empathische aanwezigheid : “Wow, ik ben erg verschoten van wat je deelt. Dit lijkt me wel erg verdrietig voor je?” “Ik wil dit precies zograag oplossen voor je, omdat het me zo diep raakt. Ik zou allerlei tips willen geven, al wil ik hier eerst graag afchecken of je hier wel ruimte voor hebt?”


  • Of wat als je tranen op je wang beginnen te stromen en de ander je wil troosten en zorgen dat deze tranen zo rap mogelijk stoppen door te zeggen “Jouw tijd komt nog wel”. Wat doet dit met je? Liefdevolle empathische aanwezigheid : “Dit raakt me erg diep in mijn hart. Ik weet niet wat zeggen en wil even bij jou verdriet aanwezig zijn. Hoe is dat voor je?”


  • Wat als je gesprekspartner met een eigen verhaal af komt, om je ergens hoop te geven. “Ik ken iemand die er plots geen aandacht meer aan gaf, en plots was ze zwanger.” Wat doet dit met je? Liefdevolle empathische aanwezigheid : “Ik zou het zo enorm waardevol vinden als het ook bij jullie kan lukken. En tegelijk weet ik dat ik daar niets aan kan toe bijdragen. Ik kan me niet inbeelden hoe verdrietig dit voor je moet zijn. Hoe kan ik iets voor je betekenen?”


  • Wat als je gesprekspartner verklaringen en oplossingen zoekt, en uitleg wil geven “Ik had willen bellen maar ...” “Er is iets misgelopen met de pickup en de hormonen …” Liefdevolle empathische aanwezigheid : “Ik zou er veel woorden en verklaringen aan willen geven, al verandert dat niets aan de situatie. Het maakt me écht intens verdrietig dat het niet gelukt is.”


  • Wat als je gesprekspartner heel intens oordeelt over je verhaal. “Gaat dat nu nog steeds over die kinderwens?” Liefdevolle empathische aanwezigheid : “Ik verschiet er van dat dit nog steeds bij je speelt. Ik had er echt geen idee van dat dit bij je gaande was. Ik kan me eigenlijk niet inbeelden hoe dit voor je moet zijn. Het lijkt wel alsof je zo’n enorm verdriet ervaart, klopt dat?”


In deze blog post deel ik meer handvatten en tips over hoe je het anders kan doen om nét wel liefdevolle aanwezigheid te geven of te ontvangen. Of volg me op instagram of via mijn mailinglijst om de laatste inspiraties te ontvangen.

Mijn kinderwens

Schrijf je in op de VIP mailing lijst van Jouw Kinderwenscoach
en laat je inspireren met de laatste super waardevolle inzichten op jouw kinderwensreis.

Ik mail sporadisch en hou het graag eenvoudig,
helemaal om jou te ondersteunen en te inspireren op jouw tempo.
Je kan ook op elk moment uitschrijven.​ 

bottom of page