top of page

Tips om liefdevol aanwezig te zijn / ontvangen


Je gesprekspartner wil vaak met alle liefste bedoelingen bij jou aanwezig zijn. Toch slagen we daar niet altijd in om dit op de handigste manier te uiten. Soms zijn we onbewust teveel met ‘onszelf’ bezig én kunnen we ons eigen verhaal projecteren op de ander. Dit zorgt ervoor dat we niet altijd de verbinding krijgen die we verlangen. Of dat je het idee hebt dat de ander je niet echt hoort, niet echt luistert.


Vaak hebben we het ook moeiljk om met pittigere emoties van onszelf om te gaan, waardoor dit ook moeilijker wordt om met pittigere emoties van anderen om te gaan. Dan vervallen we vaak rapper in patronen om dit te willen fixen, oplossen, sympathiseren, advies geven, oordelen… zodat deze pittigere emoties rapper verdwijnen.

Echter is dat niet de handigste manier. De emoties zijn er, of je dat nu wil of niet. En de emoties willen graag nu door je heen stromen.


Check-in bij jezelf


Handig is dat jij voordat je iets deelt een eerste stap maakt en checkt bij jezelf wat maakt dat je je verhaal wil delen. Vanuit blijdschap en enthusiasme of verdriet en pijn, of vanuit welke intentie, gevoel dan ook… Check dit even bij jezelf. In de gratis minicursus deel ik ook een overzicht van gevoelens en intenties of verlangens die je hierbij kunnen ondersteunen.

“Ik wil ferry’s inleggen naar mijn eenzaam kinderwens-eiland vol verdriet” vertelde ik aan mijn kinderwenspsychologe.

  • Wil je advies of tips krijgen? of wil je dit gewoon écht delen met je gesprekspartner. Zodat je er niet alleen in bent, zodat je je vreugde of je verdriet samen kan delen.

  • Wil je dat de ander zegt dat het goed komt? Of wil je dat deze gewoon luistert, zonder teveel woorden en bij je verdriet, vreugde aanwezig is. Helemaal vanuit een manier dat jou pijn kan verzachten of je vreugde kan openbloeien?

  • Wil je je verhaal bestaansrecht geven. Zorgen dat dit écht een plekje kan krijgen in je leven. Dat anderen dit kunnen horen en zien. Dat jij dit zelf echt kan zien, want het is er, helemaal zoals het is. Je lach & je traan.

  • Wil je dat de anderen iets oplossen voor jou? Jouw probleem fixen? En wil je dat zij dat ongevraagd doen, of wil je dit echt zelf vragen? Zonder dat ze je pijn én dus ook je vreugde wegnemen?


Delen met je omgeving

Als je er in slaagt om dit ook met je omgeving te delen, kan dit erg handig zijn en de ander enorm helpen om de verbinding met jou aan te gaan op een manier die voor jou klopt. Deel wat je verlangt van je gesprekspartner voordat je je verhaal deelt

Bijvoorbeeld

  • Hoe jij je voelt bij wat je wil delen. “Ik vind het erg spannend, en moeilijk, en tegelijk wil ik je heel graag iets delen …”

  • Wat je verlangt van de ander “… zodat ik niet alleen met mijn verdriet hoef te zijn. Je hoeft helemaal niets op te lossen of mij advies te geven. Gewoon samen zijn met mijn verdriet is wat ik nu nodig heb.”

  • Check of die hier ruimte voor heeft “Heb je hiervoor nu de ruimte voor om even te luisteren en volledig bij mij aanwezig te zijn?”


Hoe was het voor je? En voor je gesprekspartner?


Achteraf kun je nog steeds checken met je gesprekspartner wat dit met hem/haar doet als hij/zij hoort wat jij deelt én enkel als je daar zelf écht ruimte voor hebt.

  • “Wat ervaar ik een opluchting, dat ik dit zo kan delen, zonder gedoe. Ik waardeer dit enorm. Ik ben nu wel erg nieuwsgierig, hoe is dit voor jou om dit verhaal te horen?”

  • ”Het maakt me nu erg onzeker omdat ik zoveel kwetsbare dingen heb verteld. Het zou me wel helpen als ik kan horen wat dit met jou doet, als je mij dit hoort zeggen?”

  • “Ondanks dat het nog zo’n prille zwangerschap is, wat ben ik ongeloofelijk dankbaar dat jij samen met mij wil vieren, zonder dit te onderdrukken en ‘Ja maar …’ te zeggen. Dit doet ongeloofelijk veel deugd om gewoon even helemaal te genieten en blij te zijn! Hoe is dat voor jou om dit samen met mij te kunnen vieren?”


Lees deel 1, om te ontdekken wat liefdevolle aanwezigheid kan betekenen en hoe we vaak onhandige reacties gebruiken.

Mijn kinderwens

Schrijf je in op de VIP mailing lijst van Jouw Kinderwenscoach
en laat je inspireren met de laatste super waardevolle inzichten op jouw kinderwensreis.

Ik mail sporadisch en hou het graag eenvoudig,
helemaal om jou te ondersteunen en te inspireren op jouw tempo.
Je kan ook op elk moment uitschrijven.​ 

bottom of page